Tips til håndfarvet garn
Kære strikker. Tak fordi du har fundet vej til mit farveunivers af håndfarvet garn. Måske har du strikket af håndfarvet garn før, og måske har du stadig den fornøjelse til gode. Uanset hvad, vil jeg gerne dele mine tips til at du får det bedste ud af strik med håndfarvet garn - det er trods alt mange timers arbejde der går til det, og det kan godt betale sig at komme optimalt fra start.
Hvorfor strikke med håndfarvet garn?
Håndfarvet garn er selvsagt farvet i hånden, og det betyder at der aldrig er to fed der er helt ens. Det er sjovt at strikke med håndfarvet garn fordi du aldrig helt kender farveforløbet på forhånd, og det er fascinerende at se mønstre og farver folde sig ud efterhånden som du strikker. Du får helt unikke strikkeprojekter ud af garnet og dermed får du fx en sweater ingen andre har magen til - det er da eksklusivt!
Hvad er pooling - og hvordan undgår du det?
Måske har du før hørt om udtrykket ‘pooling’ i sammenhæng med håndfarvet garn. Pooling betyder at farveforløbet i et fed garn gentager sig når du strikker på en måde så der (uintenderet) opstår et mønster der gentager sig. De fleste vil ønske sig at farverne lægger sig tilfældigt for at opnå et mere ensartet resultat. Jeg bestræber mig på at farve garnet så farven er så tilfældigt fordelt som muligt, og det opstrikkede resultat derfor bliver så ensartet som muligt.
Tip #1 Jeg anbefaler at du altid strikker fra to fed ad gangen for at mindske risikoen for pooling yderligere. Det vil sige at du for hver pind eller omgang skifter mellem to fed. På den måde bliver farverne mere jævnt fordelt i det færdige arbejde. Der er gode videoguides på youtube hvis du er i tvivl om hvordan du gør.
Undgå farveforskelle
Selvom jeg altid gør mit bedste for at få fed af samme indfarvning så ensartede som muligt, så vil det aldrig kunne lade sig gøre at få alle feddene helt ens. Der kan vise sig ret tydelige farveovergange ved skift fra ét fed til et andet, og det kan godt være surt hvis man har strikket en halv sweater og den anden halvdel så bliver en tone anderledes i farven. Du kan mindske risikoen for farveforskelle sådan:
Tip #2 Sørg for på forhånd at købe nok garn til dit projekt for at øge chancen for flere fed fra samme batch. Fed fra samme batch vil være mere ensartede end fed fra forskellige batches.
Tip #3 Planlæg dine fed inden du strikker. Se på feddene og farverne og prøv at planlægge hvilke fed der skal gå til kroppen og hvilke der skal gå til ærmerne hvis det er en sweater du strikker.
Vask og pleje af håndfarvet garn
Meget håndfarvet garn er superwashbehandlet og kan derfor som udgangspunkt godt tåle maskinvask på uldprogram. Jeg vil dog altid anbefale håndvask for at passe på sit strik. Ikke-superwashbehandlet garn bør ikke maskinvaskes.
Tip #4 Vask dit strik inden du tager det i brug. Jeg håndvasker altid garnet med mild uldsæbe for at få overskudsfarve ud, men der kan gemme sig farverester på samme måde som der kan ved industrifarvet garn, og det er skønnest at få ud inden du tager dit strik i brug. Desuden giver det efter min mening den pæneste finish på det færdige arbejde.
Tip #5 Undgå at vaske dit strik for ofte, og vask det i hånden når du gør. Når du håndvasker dit strik, så lad det tørre liggende.
Tip #6 Læg dit strik til luftning udenfor i stedet for at vaske det, det forlænger holdbarheden
Sidst, men ikke mindst
Alt ovenstående er bare mine råd til at få et ensartet resultat med sit strik - du kan selvfølgelig også bare strikke derudaf og se hvor garnet og farverne tager dig hen. Uanset hvad ønsker jeg dig rigtig god strikkelyst!
Senest opdateret den 9. september 2022