Hvor meget garn skal man bruge? - guide til omregning af garnforbrug

Hvor meget garn skal man bruge? - guide til omregning af garnforbrug

Jeg har prøvet rigtig mange gange at finde en opskrift jeg gerne vil strikke efter, men garnet i opskriften er ikke det garn jeg har lyst til at bruge. Du kender måske også at have noget lækkert garn liggende - men hvor meget skal du så bruge til den opskrift du gerne vil strikke efter når det ikke er det garn, der er angivet i opskriften?

Det kan virke uoverskueligt at omregne dit garnforbrug, men det er faktisk ret simpelt. Her vil jeg gennemgå trin for trin hvordan jeg beregner garnforbruget når jeg strikker af håndfarvet garn - og du kan gøre præcis det samme uanset hvilket garn det drejer sig om.

Først et par ting at overveje

Før du overhovedet begynder at regne på dit garnforbrug, skal du finde ud af om garnet i det hele taget vil egne sig til opskriften. En forudsætning for at strikke med et garnalternativ er, at du kan ramme opskriftens strikkefasthed med det garn, du ønsker at strikke med. Derudover skal du overveje om garnets struktur vil egne sig til det færdige arbejde. 

Se på garnets løbelængde

Et godt udgangspunkt for at vide om du vil kunne ramme den ønskede strikkefasthed er at sammenligne løbelængden for dit garn med løbelængden for opskriftens garn. Løbelængden står på banderolen og angiver hvor mange meter garn der er per vægt, dvs. (lidt firkantet sagt) hvor tykt garnet er. Hvis løbelængden er nogenlunde den samme, er det sandsynligt at du kan ramme strikkefastheden.

Se på garnets struktur

Overvej om garnets struktur egner sig til det projekt du vil strikke. Måske kan du ramme strikkefastheden, men hvis din strikkeprøve er tynd og slatten og du gerne vil strikke en tyk og vamset sweater, så er det ikke meget ved. Du kan prøve at se på fiberindholdet og garnets komposition - hvordan det er spundet - eller endnu bedre:

Lav en strikkeprøve

Den er elsket og hadet af mange - strikkeprøven. Men den er så nødvendig for at få et godt resultat og især hvis du gerne vil erstatte et anbefalet garn med et andet. Strikkeprøven fortæller dig hvad din strikkefasthed er og du kan se hvordan arbejdets struktur vil blive - dvs. om dit strik fx bliver tykt og blødt nok til den sweater du ønsker dig.

En anden vigtig ting at vide er at beregningen nedenfor kun gælder hvis du overholder strikkefastheden i opskriften - og du kender altså kun din strikkefasthed hvis du laver en strikkeprøve! Hvis du strikker for stramt eller løst passer garnforbruget ikke, og det vil dit omregnede garnforbrug heller ikke gøre. Så bottom line - brug den tid det tager at lave en strikkeprøve, det er tid godt givet ud :-)

Sådan udregner du dit garnforbrug

Og så til det som det skulle handle om - at regne ud hvor meget garn du skal bruge. I bund og grund handler det om at regne ud hvor mange meter garn der er brugt i opskriften, og hvor mange gram af dit ønskede garn du skal bruge for at have samme antal meter. 

Det kan gøres i disse tre trin:

1. Find ud af hvor mange meter garn du skal bruge:

(antal gram i opskriften x løbelængden for opskriftens garn) = antal m garn du skal bruge

2. Regn ud hvor mange gram du skal bruge:

(antal m garn du skal bruge / løbelængdens vægt for dit ønskede garn) x løbelængden vægt for dit ønskede garn = antal gram du skal bruge af dit ønskede garn

3. Regn ud hvor mange nøgler det svarer til:

Antal gram du skal bruge af dit ønskede garn / antal gram der er i hvert nøgle af dit ønskede garn =  antal nøgler du skal bruge af dit ønskede garn

Lad os tage et eksempel

Vi siger at du vil strikke Ingen Dikkedarer Sweater fra PetiteKnit i en størrelse medium. Den kan originalt strikkes i én tråd Sunday fra Sandnes, som har en løbelængde på 235m / 50g og én tråd Tilia fra Filcolana, som har en løbelængde på 210m / 25g. Du skal bruge 300g Sunday og 150g Tilia. 

Du ønsker at erstatte disse garner med én tråd Cloud fra Nibe Garn, som har en løbelængde på 400m / 100g, og én tråd Silk Mohair fra Nibe Garn, som har en løbelængde på 840m / 100g.

Først finder du ud af hvor mange meter Sunday der indgår i opskriften. 

300 g x (235 m / 50 g) = 1410 m

Så finder du ud af hvor mange gram Cloud det svarer til:

(1410 m / 400 m) x 100 g = 352,5 g

Nu kender du antal gram du skal bruge af Cloud, og det er hurtigt regnet ud hvor mange fed du skal bruge når du ved at Cloud kommer i fed á 100g:

352,5 g / 100 g = 3,5 fed

For Tilia er det hurtigt at udregne forbruget hvis man er lidt kvik. Tilia har nemlig præcis samme løbelængde som Silk Mohair fra Nibe Garn, og derfor skal der bruges samme antal gram. Silk Mohair kommer i fed á 50g, og derfor skal bruges 3 fed (150g / 50g).

For at strikke efter ovenstående eksempel skal du altså købe 4 fed Cloud og 3 fed Silk Mohair.

Har du brug for hjælp til beregning af garnforbrug?

Tak fordi du læste med så langt - jeg håber du kunne bruge indlægget til noget, og har fået mod på at strikke med håndfarvet garn eller andre alternativer. Husk at jeg altid gerne hjælper med beregning af garnforbrug hvis du er i tvivl. Bare send mig en mail :-)

Tilbage til blog

1 kommentar

Jeg vil strikke en kortærmet bluse i retriller, altså kun retstrikning. Hvor meget mere garn skal jeg bruge, i forhold til en glatstrikket bluse? Jeg strikker på pinde 3 og 3,5.
Er der en opskrift på en retstrikket bluse ? Mvh Lene

Lene Juul

Indsend en kommentar